Výstava

Včera som neplánovane navštívil jednu výstavu.




Bol som s mamou v meste a ako sme prechádzali cez prechod pre chodcov k takej budove, myslím si, že bola pôvodne postavená v 30.rokoch 20. storočia, v tej budove je jedna banka, tým, že nie som klientom danej banky nikdy som neskúmal vnútro budovy. A zrazu vidím odtiaľ vychádzať plno detí cca 7-ročných a všimnem si že pred budovov je takýto plagát (typ bábiky z plagátu na výstave nebol prítomný):

K plagátu bola prichytená jedna bábika - taká asi 40 cm "mrkačka" s dlhými blond vlasmi, ale taký novodobý typ, nie ten klasický ešte zo socializmu. Čiže je to tak, že vojdete do budovy, je tam taká chodba z ktorej sa ide do banky a potom je tam taká miestnosť a tam bola tá výstava. :)

Tu si môžete prečítať nejaké informácie a vidieť pár fotiek. :)

Od sprievodkyne som sa dozvedel, že pani má 48 rokov a šije aj historické odevy pre ľudí, ktoré si požičiavajú od nej dokonca aj filmári. Ľudské šaty boli obsiahnuté v piatich kusoch. Zvyšok boli odevy na bábikách. Bábiky boli podľa mňa väčšinou zachránené od vyhodenia alebo vyradené zo škôl. 60 % boli tie také typické socialistické "mrkačky", vysoké cca 50 cm s vlasmi, myslím, že tie boli vyrábané v Československu. Potom tam boli také tie s gumenými vlasmi, porcelánové a pár krojovaných bábik rôznej veľkosti. A pravdaže niektoré modely boli na Barbie a jej podobných bábikách, tie som nafotil ja. :) Tie veľké staré bábiky som nefotil, mám voči nim averziu. :D I keď Jack Sparrow vytvorený zo starej "mrkačky" bol dosť zaujímavý. :)

Pani sprievodkyňa nám porozprávala, aká je smutná, že dnešné deti nejavia záujem o tradície a históriu. I to, že deti jej tam prídu s tabletmi, hľadia do nich, expozíciu si nevšímajú. Rodičia odmietnu zaplatiť euro (vstupné) a pošlú len deti, ktoré to majú zadarmo. Nejaké dôchodkyne (stabilné zákazníčky second handu vedľa - i keď je to ešte taký sekáč na úrovni, má pekné výklady s figurínami, nie nahádzané kopy tovaru) sprievodkyni povedali: "Prečo máme platiť za pohľad na použité bábky?" A tiež sa obula do Monster High. :P Mňa však zarazilo to, že mali problém s priestormi, výstavu chceli robiť na zámku, ale Slovenské národné múzeum, ktoré zámok vlastní neumožňuje vystavovať exponáty "z vonku." Tá pani bola taká znechutená aj ztoho dôvodu dnes výstavu ruší, 12 dní predtým ako mala pôvodne skončiť.

Bohužiaľ ku každému odevu si nespomínam, čo zobrazuje. :( Tam, kde to viem, napíšem.:)


Toto je z D´Artagnanovej dcéry. Obe Barbie sú od Mattela, taksito aj Ken ten je z jedného Barbie filmu.

V strede plážová Teresa 2008.:) Baletka bola asi jediná bábika vo svojom pôvodnom oblečení


Vľavo Rayla z Kúzla Pegasu.:)

Toto sú upíri. :)


Mária Antoinetta


Môj tip je, že tá blondína je z filmu Šialene smutná princezná a plážová Lea (alebo ff Kayla) je Orient.







My scene Chelsea stelesňuje 1.ženskú primášku, o ktorej bol nakrútený film Cinka Panna.


Prvý pár je z Dámy s kaméliami a druhý pár stelesňuje princa Williama a Kate na ich svadbe. Prvý Ken je dosť raritka, bol totižto exkluzívne pre Indiu. Druhý Ken je plážový Ken.:)

That´s So Raven Stylin Hair je tiež raritka, pretože bola určená len pre americký trh. Na výstave stelesňuje Indiánku a ako jediná Barbie bola medzi veľkými bábikami.


Sultán a princezná.



Ešte raz Will a Kate - ktovie či pani vychádzala zo skutočnej predlohy alebo matteláckej verzie.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rok 2022 v znamení tvárí

Tváre v roku 2021

Rok 2020 v znamení tvárí