V zajatí figurín 2.časť

Sľubujem, že tretí diel už nebude. Ale môže sa stať, že ak odfotím niekde v budúcnosti nejakú zaujímavú figurínu, tak ju dám sem na blog ako súčasť nejakého článku o dačom inom.:) POZOR: V tomto článku je prítomná nahota. :D:D Ale, keďže sme zberatelia Barbie, IT, Tonner a aj BJD (veľkostne a určitými dolnými partiami tela sa figuríny na ne podobajú) a najmä sme moderní ľudia, snáď to nikoho nepohorší. Však ľudské telo je aj častou inšpiráciou umelcov a ako vraví moja starká: "Figuríny sú len prerastené bárbiny." :D Tak to tak berte.



Dobre, takže sme absolvovali rané 90.roky, ku ktorým sa vrátim len na chvíľu, okrem figurín typu, ktorý sa ste už videli sa vyskytovali celočierne + celostrieborné, ktorá môžete vidieť nižšie a také lesklé, mierne dozelena s reliéfom na hlave (to je výraz, ktorý používajú obchody pre vlasy vyformované na hlave, vyzerá to ako vlasy sochy).:)


http://trnava.sme.sk/c/5405781/aranzeri-vykladov-koncia-zlate-casy-mali-za-socializmu.html


V druhej polovici 90.rokov sa objavili úžasné figuríny - neboli ani zelené, strieborné, čierne a ani také dožlta, ako tie v minulom článku. Boli telovej farby, očné tiene už neboli výrazne modré, boli také jemne hnedé, ružové či oranžové. Oči neboli vypleštené. Výraz / maľba tváre bol taký príjemný, nevyzerali ako vražiace stroje. :D Mali aj mihalnice / riasy. A boli pravdaže parochňové. Mužské figuríny boli dosť podobné starším kolegom, akurát, že mali prirodzenejšiu farbu pleti a väčší výber parochní. Také sa vyskytovali najmä v obchodných domoch Tesco. Doteraz si spomínam, že v Bratislave mali v výkladoch tie zelenkavé s reliefom spomenuté vyššie. Ale dnu mali tie, čo ospevujem, bolo ich hádam aj 25. Napríklad pri dámskych kostýmoch bola plocha so stojanmi a tam 5 figurín pri sebe, pri pánskych oblekoch bolo osem mužských figurín v oblekoch postavených vo dvoch radoch. A potom ešte veľa figurín jendotlivo rozostavených po celom oddelení. A každá figurína mala iné vlasy, i keď pri pánskych sa začali vyskytovať už aj holé hlavy bez klobúka či čiapky. No, ale to bolo v roku 2002. Teraz je tam situácia už iná, ale o tom neskôr.:) V BB zrušili obchodný dom Tesco v 2000, v Nitre, Žiline, Košiciach a Prešove ešte sú, ale aká je tam situácia s figurínami nevedno. Tento typ figurín sa v súčasnosti vyskytuje v sieti K-cero, ktorá ešte pred asi štyrmi rokmi mala po celom Slovensku vyše 30 predajní + niekoľko v Čechách. Teraz ich má 10 na Slovensku a 0 v Čechách. :( U nás v meste už nie je a v susednej Banskej Bystrici sa zmenšila na polovicu, z troch výkladov má už len 1 a aj to cez takmer celý je info o prebiehajúcej akcií, čo zakrýva ženskú figurínu. Ale mužskú (vyzerá ako Brandon Routh) som odfotil, i keď v druhom prípade mu chýbali nohy. :D Dnu ich majú viac, ale tam som si netrúfol fotiť.:( Na fotkách vyzerá žlto, ale to je len také skreslené - predsa len fotil osm to mobilom, svietilo slnko a bolo to cez sklo + ponáhľal som sa, lebo pred výkladom bol stôl s nejakými predmetmi bez dozoru (aspoň to tak vyzeralo), ale pritom predávač sa skrýval vo dvore vedľa výkladu.:(



Toto je predajňa v Košiciach, len tak pre predstavu.:)


No, ale okolo roku 2000 Slovensko zachvátilo horúčka definitívneho skoncovania s výkladmi (i starý Prior v BB v roku 2008 definitívne podľahol) kvôli tepelným stratám alebo pre zisk z prenajímania priestorov + príchod "reliefových" figurín s vylisovanými vlasmi. Ktoré vyzerali asi takto, i keď nemali mihalnice a ich maľba tváre bola o dosť škaredšia. Dôvod prečo, je asi ten, že boli lacnejšie a pôsobili viac upravene, totižto predávačky zvykli dávať parochne nakrivo a nechávali ich zaprášené, schlpené a strapaté. Takéto figuríny sú väčšinou v čínskych obchodoch a v sieti Bushman :

http://www.portobelle.sk/figurina-damska-portobelle-078

Samozrejme, som zabudol na figuríny bezhlavé a beznohé, tiež boli dosť časté.:) No a po reliefových, ale vyzerajúcich ako reálny človek, čiže s makeupom a telovej farby, sa objavili reliefové, ale buď celočierne alebo celobiele s vyformovanými črtami tváre, ale bez maľby. A práve tie sú v súčasnej dobe najčastejšie a tie obsadili aj Tesco v Bratislave. :( Môžete ich poznať aj z predajní ako Marks and Spencer, Wrangler, Camaieu. NewYorker, Lee Copper, Sisley a iné. Ich výhoda je, že sú ľahké na údržbu a tým, že nemajú žiadne líčenie hodí sa im všetko oblečenie.

http://www.spona.sk/figurina-damska-vision-daydream-da4100j5-prelis-nenalicena-biela-vratane-podstavca.html

A súčasný trend sú abstraktne vyzerajúce figuríny, na ktoré prechádzajú všetky veľké značky, ich proporcie sú niekedy nereálne - hlavy majú malé, ale občas je hlava v pomere k telu proporčná. Nemajú skoro vôbec črty tváre, občas ústa, resp. nos a jemne naznačené oči. Sú v rôznych farbách - biele, čierne, šedé, žlté, strieborné či ružové. Niektoré obchody im dávajú aj parochne, ale častejšie sú holohlavá. Ich prínos je v ľahkej údržbe a v tom, že nestrhávajú na seba pozornosť a viac vynikne oblečenie. Najmä tento typ vytláčala tie reálne vyzerajúce figuríny a preto ich nemám rád. Myslím si, že takéto figuríny by nevadili ani Jitke, ktorá kritizovala tie z prvého článku - nemajú žiadne otrasné vlasy a majú na sebe len krásne a značkové oblečenie. :D


No a teraz fotky z obchodov, ktoré majú drahé, parochňové a krásne figuríny.:) Predajne Reserved a Benetton začínali s bielymi figurínami typu, aký môžete vidieť nad týmito predchádzajúcimi. Ale časom prešli na tie, ktoré vidíte dole nižšie. Ich výhoda, je v tom, že sú pekné, vkusné a vyjadrujú rôzne rasy.:)


http://www.flickr.com/photos/prettydelicious/4203383505/sizes/z/in/faves-larafan3/

http://www.flickr.com/photos/mvallius/4154238723/sizes/z/

A toto sú z Bystrice. :) Fotka pravdaže nie je moja, predavačky sa motajú stále pri vchode, lebo je tam pochopiteľne pokladňa. Ale raz by som si ich chcel odfotiť, zblízka sú všetci úžasní.:)


A teraz Reserved, tam je pestrá zmes rôznych štýlov.:) To sediace je taký mulat / Hispánec / Indián. Vedľa je orientálna ženská figurína. Tam vzadu je černoch s afrom. Potom sú tam belosi a tam vpravo bola ešte černoška, tú som necvakol.:( Mužské figuríny majú väčšinou v zime všetky parochne, ale cez leto sú väčšinou holohlavé. Páči sa mi na výkladoch tejto siete, že majú svoju atmosféru.:)


No a toto je novšia fotka, je ich tam menej, ostatné dali dnu do predajne. Majú ešte 1 výklad aj s deťmi.:)






http://www.reservedklub.sk/index.php?page=predajne

Kedysi u nás mal Orsay krásne figuríny, ale prešli na ten môj neobľúbený typ.:( Ako ukážka, fotka od Hanneton.:)


No a pár figurín z obchodu, kde ich predávajú.:)

Prekrásna černoška s tvárou ako od Tonnera.:)

www.medcom.sk

Také vlasy by som bral.:D Úžasne vyzerajú s tou čiapkou. Ja som to tiež v mladosti, tak párkrát mal, ale vraj mi to nepristalo. :(





Táto vyzerá ako doktorka Cuddyová z Doktora Housa.:)


Tento má aj strnisko.:)

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rok 2022 v znamení tvárí

Tváre v roku 2021

Rok 2020 v znamení tvárí