2016 v znamení tvárí

Síce máme ešte dosť dní do konca roka, ale pri Barbie už žijeme v roku 2017, takže môžeme recenzovať rok 2016. Ten bol skôr v znamení playline. Objavilo sa extra kĺbové telo Made to Move a vo Fashionistas sa objavili nízke, vysoké a plnoštíhle telá. Ale aj v zberateľských sa udialo pár vecí.



Síce sa počet zberateľských Barbie tento rok znížil oproti minulým rokom a znížil sa počet druhov pre masy, ale predsa len sa dajú nájsť aj zaujímavé veci.

Zvýšil sa počet zberateľských bábík, ktoré dostali kĺby, dostali ich Silkstone na špecifickom tele, Wonder Woman a Uhura dostali podobné telá ako playline Made to Move. A kĺby sa ušli aj Misty Copeland, obom Warholkám, Ave DuVernay, Luciane, Madam LaVinii (tá má dokonca plnoštíhle telo) a bábikám Look. Taktiež, Kenovia dostali nové extra kĺbové a svalnaté telo, ale dostali plastové vlasy. :(

A teraz poďme na tváre:

1958 Barbie
Inou tvárou sa ani začať nedá, minimálne 16 rokov táto tvár nezmizla. Pribudlo tento rok 6 Silkstone pre masy, 1 z Willows WI kolekcie (predposledná dole) a dokonca dizajnérska Barbie Charlotte Olympia (posledná, dole vpravo) dostala tiež túto tvár. Popkultúrne bábiky s touto tvárou, reprá a sviatočné hostesky tento rok neboli. Za to však na všetkých Convention (stretnutiach zberateľov) účastníci dostali špeciálne Silkstonky, čo je minimálne ďalších 8 bábík s touto tvárou. Takže, táto tvár je tento rok aj najviac použitou tvárou. Na obrázku je 8 bábík pre masy spolu. Čo sa týka tejto tváre jej najzvláštnejšie využitie je Charlotte Olympia, keďže ide o dizajnérsku bábiku, kde by sa skôr očakávala nejaká modernejšia tvár, ale Carlyel Nuera rád prekvapuje a tak túto tvár na danú bábiku využil. :) Spodná hnedovláska je sporná, či ešte patrí pod 2016 kolekciu alebo 2017. Ešte oficiálne nevyšla, ale má rovnaké šaty ako prvá blondína, tak som ju zaradil ešte do roku 2016.


1965 Francie
Francie tento rok oslavuje narodeniny a tak Mattel vydal jej reprodukciu, čiže táto tvár bola tento rok iba raz. Je škoda, že Silkstone Francie sa neujali, takže túto tvár už budeme vidieť už iba čisto pri reprodukciách.



1976 Superstar
Kultová tvár, ktorá má vlastnú kolekciu moderných verzií starších Barbie Superstar Forever, ktoré mali taktiež túto tvár. Takže, tento rok sa objavila iba raz a v tejto kolekcii ako nová verzia Golden Dream. Uvidíme, či táto kolekcia bude pokračovať aj budúci rok, ale budúci rok túto tvár aj tak uvidíme ako tvár reprodukcie Totally/Ultra Hair. :)



1991 Mackie
Najpoužívanejšia tvár zberateľských Barbie, tiež nemôže chýbať, i keď si Mattel asi uvedomil, že treba s ňou už nakladať s mierou. Takže, sú 3 Mackie - Warholka (foto), a 2 klasické dlhovlasé modrooké blondínky It´s Girl a Ballet Wishes blond verzia. Zaujímavé je, že pre Warholku tvár vybrala Linda Kyaw, zvyšné 2 využili debutujúce návrhárky.


1995 Teen Skipper
Po trojročnej pauze sa vracia aj táto tvár a prvýkrát na tele model muse ako hispánska verzia Birthday Wishes. Je prekrásna. Rozhodne jedno z najväčších prekvapení roka, ktoré má na svedomí Linda Kyaw.



1998 Generation Girl/CEO Barbie
Zmizla z playline, ale už tretíkrát za sebou je tvárou narodeninovej blondíny. Tento rok je iba raz. A v budúcnosti to vyzerá tak, že si od nej oddýchneme.




1998 Generation Girl Mari
Tvár, ktorá bola iba dvakrát v playline, sa prvýkrát dostala aj do zberateľskej edície, škoda, že ako Platinum Label. :( Opäť Carlyle Nuera pripravil prekvapenie, tým, že uviedol túto tvár do zberateľskej edície a zároveň prvýkrát na tele model muse a vlastne aj prvýkrát na klasicky vysokom tele (GG Mari mali nižšie telá).



1998 Lara/Ana
Táto tvár bola v minulosti nadpoužívala, minulý rok mala pauzu. Tento rok sa vrátila ako tvár Oscar de la Renta Barbie. Uvidíme, aká bude budúcnosť tejto tváre.


1998 Goddess
Tvár, ktorá patrila medzi hojne využívané, je tento rok iba raz ako zberateľská a to ako hispánska verzia Ballet Wishes, za to v playline je ich viac.:)


2000 Kayla/Lea
Tvár, ktorá nemizne - tento rok je ako zberateľská iba raz a to v kolekcii Look, ale v playline je ich kvantum. Túto tvár mám rád, ale mám pocit, že Mattel to s ňou vie aj lepšie.:)



2001 Mbili
Mattel tento rok použil túto tvár iba raz v zberateľskej edicii a to v kolekcii Look, nuž tiež potrebuje asi pauzu.:)


2004 MOTM Nichelle
Táto nie často využívaná tvár sa tiež objavila po štyroch rokoch v ústraní ako tvár Luciany z kolekcie Global Glamour. Aj toto prekvapenie má na svedomí Carlyle Nuera. Túto bábiku poznáme už od leta, ale oficiálne vychádza až počas Vianoc.



2008 Aphrodite
Posledné roky sme si tejto tváre užili dosť, tento rok, je iba dvakrát a to v kolekcii Look ako účastníčka letného festivalu v Boho štýle a potom ako jesenná kráska, ktorá je exkluzivitou pre kanadskú sieť Hudson´s Bay. Poblúznenie z tejto tváre pretrváva u Billa Greeninga, ktorý ju z kolekcie Look nevie vyhodiť už 3 roky. Tú druhú má paradoxne na svedomí novátor a fanúšik inovácii, nezvyčajných kombinácii či návratu zabudnutých tvárí Carlyle Nuera - blond modrooká Aphrodite rozhodne nie je novátorská, ale aspoň si Carlyle získal fanúšikov aj u konzervatívnejších zberateľov.


2011 Mbili
V playline je modifikovaná verzia tváre Mbili, ktorá sa objavila prvýkrát aj v zberateľskej edícii ako tvár Barbie podľa režisérky Avy DuVernay. Túto tvár premiestnila do zberateľskej edície Linda Kyaw.



2011 Mermaid
Mermaid opäť po zelenej čarodejnici z Oz zelená ako mimozemšťanka zo Star Treku.:) Kiežby sme už túto tvár konečne uvideli aj mimo fantasy kolekcií a za nižšiu cenu. :)



2011 Pazette
Pazette je tento rok iba ako narodeninová černoška.:)



2013 Karl
Karl sa objavila trikrát ako elegantná návštevníčka kaviarne, bohémska Warholka či fantasy obyvateľka mystickej lagúny.:) Táto tvár si získala množstvo priaznivcov, takže možno v nasledujúcich rokoch to bude naša nová Mackie a bude všade.:) Je fajn, že tento rok sa objavila v Look, takže konečne túto tvár získali do svojich zbierok aj menej solventní zberatelia. :D

2014 Claudette
Tvár, ktorá debutovala iba minulý rok sa tento rok objavila raz a to ako vianočná černoška a rovnako ako tvár Karl pribudla vďaka Look aj do zbierok zberateľov, ktorí kupujú iba lacnejšie zberateľské, vďaka tomu, že je tvárou vianočky.



2015 Millie
Táto hlavná tvár playline sa prešmykla aj do zberateľskej edície i keď so zmeneným označením (namiesto 2013 je 2015) a to rovno trikrát a to v kolekcii Look a ako vianočná blondína ako i jej ryšavú Kmart verzia. Je to zaujímavý úkaz, keďže posledné roky dizajnéri ignorovali nová playline tváre vo využití pre zberateľské. Čo je skvelé, akurát, že nie vždy dizajnéri tie maľby prispôsobili nárokom dospelých zberateľov a tento trend bude pokračovať aj budúci rok. Už teraz vieme, že minimálne dvom Millie sa nevyhneme ani i v kolekcii 2017. Tento rok ju voviedol do zberateľskej edície ostrieľaný dizajnér Bill Greening, na MM tele bez kĺbov sa zas ocitla vďaka Judy Choi.


2015 Neysa
Tvár, ktorá je udomácnená v playline, debutuje aj v zberateľskej edícii ako hispánska vianočná Barbie a rovnako ako Millie aj jej sa zmenilo značenie (namiesto 2014 je 2015). Tu si však myslím, že zberateľská Neysa vyzerá lepšie ako jej playline sestry. Za jej debut v zberateľskej edícii a zároveň na MM tele môže Judy Choi.



LaVinia
Úplne nová tvár, ktorá tento rok debutuje ako tvár druhej bábiky v kolekcii Harlem Theater. Som zvedavý, kde sa zas táto tvár objaví a či ju budú mať aj štíhle bábiky. Aj tu môžeme ďakovať za novátorstvo Carlyleovi Nuerovi.



Celebritné tváre:
Mattel sa tento rok rozšupol s celebritnými tvárami pre masy vzniklo až 7 nových celebritných tvárí.


Uhura (Nichelle Nichols)
Tvár podľa kultovej Uhury zo Star Treku. Myslím si, že naozaj krásna tvár.




Misty Copeland
Tvár podľa afroamerickej baleríny. Neviem sa stále zbaviť pocitu, že jej nos vyzerá ako nos tváre Carnaval.




Wonder Woman (Gal Gadot)
Tvár podľa najnovšej Wonder Woman, Mattel ponúkol verziu pre široké masy ako aj verziu pre Comic Con. Tiež je to krásna tvár a keďže Gal Gadot ako WW bude mať budúci rok svoj vlastný sólo film, uvidíme túto tvár opäť (tento rok to bolo viac o Batmanovi a Supermanovi).


Batman (Ben Affleck)
Aj tento známy herec sa prevtelil do Kena.:) A rozhodne to vyšlo, tu by som ešte tie gumené vlasy chápal.



Superman (Henry Cavill)
Keď máme Batmana, musíme mať aj Supermana. Podoba vyšla skvleo, ale tu ma absencia našitých vlasov štve.

Kirk (William Shatner)
Najkritizovanejšia celebritnátvár roka, mnoho ľudí si myslí, že podoba je veľmi slabá.


Spock (Leonard Nimoy)
Tu podoba vyšla, ale tie vlasy mali byť našité. :(



Výber z tvárí, ktoré mali iba bábiky v jednom kuse
Z viacerých bábik, ktoré boli darčekmi pre ľudí alebo sa dražili som vybral tieto 3.

Abby Wambach (tvár Daria 2004)
Mattel vyrobil Barbie pre futbalistku Abby s jej vlastnou podobou a použil vzácnu tvár Daria, ktorú sme už nevideli 7 rokov. Opäť ju oprášil Carlyle Nuera, tak snáď ju dá v budúcnosti aj nejakej masovke.:)


http://pixel.nymag.com/imgs/fashion/daily/2016/02/04/04-WambachBarbie.w190.h190.2x.png

Bollywood Nights (tvár Marisa 2003)
Carlyle Nuera vytvoril túto Barbie pre madridský zraz zberateľov a neskôr sa vydražila na dobré účely. Carlyle využil tvár Marisa, ktorú sme už 7 rokov nevideli. A rovnako ako pri Darii dúfam, že v budúcnosti túto tvár uvidíme zas. :)


Gabby Douglas (vlastná tvár)
Aj americká gymnastka dostala svoju Barbie a má tvár podľa nej. A do tretice zas Carlyle Nuera. Má chalan talent. :) Počul som chýry, že budúci rok túto tvár uvidíme vo verzii pre masy, lebo Barbie podľa Gabby by sa mala normálne predávať.

http://tracthertrailher.com/wp-content/uploads/2016/07/gabrielle-douglas-barbie-doll-523x400.jpg

Tak to bol rok 2016. Rok 2017 sa predbežne javí tiež zaujímavo. Čaká nás návrat tváre Shani po 12 rokoch pauzy celkovo a 15 rokoch mimo zberateľskej edície. Tiež nás čaká návrat tváre Carnaval po štyroch rokoch. A neopustia nás ani tváre 1958 Barbie, Superstar, Millie, Karl a tvár Gal Gadot. Okrem toho uvidíme aj tváre podľa herečiek Robin Wright (kedysi aj Penn) a Connie Nielsen. A mali by sme mať aj Silkstone Kena a fantasy Kena z Kryštálových jaskýň, čiže zas spestrenie.:) Už som zvedavý na novú Warholku, Quinceanera Barbie a novú Hello Kitty, tie nám môžu tiež priniesť zaujímavé voľby tvárí.:) Mám tušenie, že zas uvidíme tvár Steffie 1971. :D

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rok 2022 v znamení tvárí

Tváre v roku 2021

Rok 2020 v znamení tvárí